Hae
Purkkisirkus

AHA- ja BHA-hapot ihonhoidossa – Mitä ne ovat ja mitä hyötyä niistä on?

*Sisältää mainoslinkkejä

Korealainen ihonhoitorutiini on tuonut monille eteen erilaisia happoja, joita voi hyödyntää ihonhoidossa. Hapot sinällään ovat ikiaikainen ihonhoitomuoto. Nykyään kauppojen hyllyt notkuvat erilaisista happoja sisältävistä kasvovesistä, hoitonesteistä, naamioista ja seerumeista. Hapot voivat myös kuulostaa aika pelottavilta ja kaverin huonot kokemukset voivat kauhistuttaa. Ei kuitenkaan kannata panikoida tai hamstrata päättömästi erilaisia happotuotteita vaan hieman pysähtyä ja miettiä mitä oma iho tarvitsee. AHA- ja BHA-hapot ihonhoidossa ovat nimeltä varmasti melkein kaikille tuttuja. Tässä tulee pieni opas, jonka avulla löydät itsellesi sopivat tuotteet.

20190809_185125

Mitä hyötyä AHA- ja BHA-hapoista on?

Hapot on suunniteltu kuorimaan ihoa. Hapot voivat kuulostaa ihoa syövyttäviltä ja muuten pelottavilta, mutta ne ovat oikein käytettyinä todella hellävaraisia iholle. Perinteinen rakeellinen kuorinta voi ärsyttää ihoa moninkertaisesti enemmän kuin hapot. Kuluttajakäyttöön ei tietystikään myydä kovin voimakkaita happoja, joten niitä voi huoletta käyttää.

Hapot kuorivat ihoa joko ihonpinnasta tai ihohuokosten sisältä, puhdistaen ja kirkasten ihoa. Ne häivyttävät hentoja juonteita tehokkaasti. Ne auttavat myös epäpuhtaan ja akneihon hoidossa. Hapot sopivat siis oikeastaan jokaiselle iholle.

20190809_185723

Happojen vaikutus ihoon

AHA- ja BHA-hapot vaikuttavat molemmat ihoon monin eri tavoin. Ne kuorivat iholta kuollutta ihosolukkoa, puhdistavat ihohuokosia, vaalentavat pigmenttimuutoksia ja häivyttävät hentoja juonteita. Hapot myös lukitsevat kosteutta ihoon ja soveltuvat näin myös kuivalle iholle.

Happojen käytön yhteydessä on hyvä muistaa suojata iho päivittäin aurinkosuojalla, koska happojen käyttö altistaa ihoa palamiselle sekä auringosta johtuville pigmenttimuutoksille. Joidenkin iholla hapot tuovat näkyviä tuloksia hyvinkin nopeasti, mutta parhaat tulokset saa säännöllisellä ja pitkäaikaisella käytöllä.

Mitä happoja valitsen omalle iholle?

Aluksi voi tuntua hankalalta valita itselle sopivia happoja, joten tässä pieni kertaus näiden happojen perusominaisuuksista.

20190809_185650AHA-hapot (alfahydroxihapot, alpha hydroxy acids) ovat vesiliukoisia. Tästä johtuen ne vaikuttavat vain ihon pinnalla. Ne pitävät ihon kosteutettuna ja niitä suositellaankin erityisesti normaalille ja kuivalle iholle sekä auringon UV-säteilyn aiheuttamien vaurioiden korjaamiseen.

BHA-hapot (betahydroksihapot, beta hydroxy acids) ovat rasvaliukoisia. Tämän vuoksi ne kykenevät imeytymään talia tuottaviin ihohuokosiin ja kuorimaan niitä sisältäpäin. Ihohuokosten puhdistuminen auttaa ennaltaehkäisemään epäpuhtauksien, kuten mustapäiden, syntyä. BHA-happo on loistava valinta rasvoittuvalle ja sekaiholle. Kannattaa kokeilla myös laajentuneisiin ihohuoksiin sekä miliumeihin!

Välillä voi tuntua, että iho tarvitsee sekä AHA- että BHA-happoja. Näitä on mahdollista käyttää samassa ihonhoitorutiinissa esimerkiksi vuoropäivinä tai iltaisin AHA- ja aamuisin BHA-happoa. Saatavilla on myös molempia happoja sisältäviä tuotteita, jolloin pitoisuudet on katsottu juuri optimaalisiksi.

Onko tuotteessa AHA- ja BHA-happoja?

Kaikissa kosmetiikkatuotteissa on ainesosaluettelo eli INCI-lista. Siitä selviää tuotteen kaikki ainekset, mutta se voi olla välillä aika vaikeasti luettava. Molempia happoja on muutamaa erilaista ja ne on mainittu listassa yksityiskohtaisesti eikä vain AHA acid tai muuta vastaavaa. Näin löydät hapot INCI-listasta!

20190809_185339AHA-hapot: Yleisimmin käytetty on glykolihappo (glycolic acid). Muita AHA-happoja ovat maitohappo (lactic acid), omenahappo (malic acid), mantelihappo (mandelic acid), sitruunahappo (citric acid) ja viinihappo (tartaric acid). Suomenkielinen yleisnimitys on hedelmähapot. 

BHA-hapot: Näitä on kahta erilaista. Yleisin on salisyylihappo (salicylic acid) ja toinen paljon käytetty on betaiinisalisylaatti (betaine salicylate).

Voiko happoja käyttää liikaa?

Kyllä ja ei. Yleisesti ottaen happoja voi käyttää vaikka päivittäin esimerkiksi kasvoveden seassa ollessa. Toisten iho kestää myös paremmin happoja kuin toisten. En kuitenkaan suosittele käyttämään samalla kertaa montaa eri happoja sisältävää tuotetta. Turvallisinta on siis valita yksi tuote kerrallaan käytettäväksi ja vaikka vaihdella eri päivinä eri tuotetta. Näin AHA- ja BHA-hapot ovat sopivassa suhteessa eikä pahempaa vahinkoa pääse tapahtumaan.

aha- ja bha-hapotJos kuitenkin iho alkaa punoittaa liikaa ja saat muita oireita, on hyvä pitää hieman taukoa hapoista ja kosteuttaa ihoa tehokkaasti. Oma ihoni ei kestä talvisin niin paljoa happoja kuin kesäisin. Iho on hyvä totuttaa happoihin vähitellen esimerkiksi kerran viikossa. Yleisesti ottaen rasvainen iho kestää happoja tiheämmin käytettynä kuin kuiva ja herkkä iho.

Huomioithan vielä nämä jutut

Hapot tarvitsevat aina happaman ympäristön, jotta niihen teho on parhaimmillaan. Nämä hapot vaikuttavat parhaiten kun pH on 3-4.1. Tämä on huomioitu tuotteiden koostumuksessa. Ihon luonnolline pH on kuitenkin noin 5, jolloin se ei ole optimaalinen hapoille. Niinpä on hyvä muistaa tasapainottaa ihon pH pesun jälkeen tonerilla, jonka jälkeen voi iholle laittaa happotuotteen. Näin hapot eivät neutraloidu liian nopeasti vaan ehtivät vaikuttaa ihon pinnalla.

aha- ja -bha-hapotKun happotuotteen on levittänyt iholle, on hyvä odottaa hetken aikaa ennen seuraavan tuotteen laittoa. Liian nopeasti lisätty seuraava tuote voi myös neutraloida hapot liian nopeasti ja et saa toivottua vaikutusta.

Kokeile näitä AHA- ja BHA-happoja sisältäviä tuotteita

AHA-happoja sisältäviä tuotteita ovat esimerkiksi nämä:

*The Ordinary Lactic Acid 10% + HA 2% on maitohappoa sisältävä hoitoneste

*Mizon 8% AHA Peeling Serum sisältää tehokasta glykolihappoa

*By Wishtrend Mandelic Acid 5% Skin Prep Water on päivittäiseen käyttöön soveltuva mantelihappoa sisältävä kasvovesi

aha- ja -bha-hapotBHA-happoja sisältäviä tuotteita ovat esimerkiksi nämä:

*The Ordinary Salicylic Acid 2% Solution on salisyylihappoa sisältävä hoitoneste

*Benton Aloe BHA Skin Toner on päivittäiseen käyttöön soveltuva kasvovesi, jossa vesi on korvattu aloe veralla ja se sisältää lisäksi salisyylihappoa

*COSRX BHA Blackhead Power Liquid on betaiinisalisylaattia sisältävä hoitoneste

Molempia happoja tehokkaasti yhdistävä tuote:

*The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution on poishuuhdottava naamiona käytettävä tehokas happohoito

Kannattaa siis rohkeasti ottaa AHA- ja BHA-hapot oman ihonhoitorutiinin tehostajaksi! Maltti on kuitenkin tässäkin asiassa valttia. Kokeile siis rauhassa ensin yhtä tuotetta kerrallaan, jotta näet miten ihosi reagoi happoihin.

 

Onko AHA -ja BHA-hapot tuttuja ihonhoidossa?

 


SINUA SAATTAA KIINNOSTAA MYÖS:

Minun korealainen 10 askeleen ihonhoitorutiini

The Ordinary – Tutkitusti tehokkaita tuotteita pikkurahalla

10 kommenttia

 1. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Loistava tietoisku hapoista 🙂

 2. Ansku- Glitteri addikti kirjoitti:

  Kiitos tästä infornämaatiosta. Paljon tuli uutta asiaa

 3. Melissa kirjoitti:

  Mielenkiintoinen postaus 🙂

  • Sonja Suomela kirjoitti:

   Kiitos! 🙂 Olen itse käyttänyt happoja enemmän ja vähemmän jo pari vuotta, joten oli aika kirjoittaa niistä täällä blogissakin.

 4. Meikkiholisti kirjoitti:

  Mulla on vielä tosi vähän kokemusta hapoista, vaikka ne on kiinnostaneet jo pitkään. Kiitos kattavasta postauksesta 🙂

  • Sonja Suomela kirjoitti:

   Ole hyvä! 🙂 Monia varmasti asia on kiinnostanut, mutta ei ole vaan rohjettu aloittaa niiden käyttöä. Toivottavasti tästä postauksesta on apua siihen.

 5. Helena kirjoitti:

  Tästä postauksesta on kyllä paljon apua mulle, kun oon mietiskellyt juuri noita heölävaraisia kuorintoja kasvoille. Kiitos vinkeistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.